Нови книги за деца и возрасни во охридската Библиотека

Оваа среда НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид во изборот на книги ви нуди уште девет нови наслови кои со сигурност ќе го привлечат вашето внимание. Библиотеката подеднакво внимава да набавува нови наслови и за деца и за возрасни се разбира според понудената продукција од нашите македонски издавачи. Децата и учениците уште од денеска можат да

Прочитај повеќе

Со законски измени игрите на среќа ќе се оддалечат на 500 метри од училиштата и факултетите

Министерство за финансии подготвува измени на Законот за игрите на среќа и за забавните игри кои предвидуваат просториите во кои се приредуваат игри на среќа да бидат оддалечени на половина километар од училиштата и факултетите.Во најавата за законските измени, објавена на Единствениот национален електронски регистар на прописи (ЕНЕР), се вели де

Прочитај повеќе

Научниците предупреудваат дека бројот на пчелите во светот се намалил за 1/4

Од 1999 до 2015 година бројот на диви пчели глобално се намалил за една четвртина, покажаа податоците на организацијата Global Biodiversity Information Facility (GBIF), глобална мрежа која собира податоци за биолошката разновидност со отворен пристап, а тие се собрани од музеи, универзитети и благодарение на експерти аматери.Тоа не значи дека одр

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива