Финска даде дозвола за најголемата нуклеарна централа во Европа

Финската агенција за нуклеарна безбедност даде дозвола за петтиот нуклеарен реактор во земјата да почне со пробна работа под ниска моќност. Реакторот Olkiluoto 3 (OL3) треба да почне со редовно производство на електрична енергија во јуни 2022 година и ќе биде најголемиот реактор во Европа.Се очекува тој реактор да ги зголеми енергетските капаците

Прочитај повеќе

Финска даде дозвола за најголемата нуклеарна централа во Европа

Финската агенција за нуклеарна безбедност даде дозвола за петтиот нуклеарен реактор во земјата да почне со пробна работа под ниска моќност. Реакторот Olkiluoto 3 (OL3) треба да почне со редовно производство на електрична енергија во јуни 2022 година и ќе биде најголемиот реактор во Европа.Се очекува тој реактор да ги зголеми енергетските капаците

Прочитај повеќе

НУ Библиотека „Григор Прличев“ подари донирани книги во охридските градинки

Во пресрет на Нова година НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид вчера даруваше донирани книги за децата во ЈОУДГ „Јасна Ристеска“ во Охрид.Претставничките на библиотеката на директорката на охридските градинки Мери Рилкова и подарија примероци од сликовниците од циклусот „Мила“ од авторката и голем донатор на книги Марија Џоџа Симон од Битола,

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива