Величковска за „Книжевни елементи“: Уметниците живеат за да создаваат, но не живеат од тоа

Деновиве од печат излезе новиот, трет број, на книжевното списание „Книжевни елементи“, во кој е објавено и интервју со Јулијана Величковска, главен уредник и основач на издавачката куќа „ПНВ Публикации“ од Скопје, во кое таа се осврнува на неколку прашања: односот кон младите автори, статусот на уметниците и писателите во Македонија, состојбите во

Прочитај повеќе

Светите маченички Софија, Вера, Нада и Љубов

Православните верници денеска ги празнуваат светите маченички Софија, Вера, Нада и Љубов. Светици што се многу почитувани кај нашиот народ. На овој ден се празнува споменот на познатата Римјанка Софија која своите ќерки ги воспитала да имаат вера во себеси и во Бога, да имаат надеж во неговата добрина и љубов кон ближните и кон Севишниот. Именде

Прочитај повеќе

Фото на насловна - Охрид, 1967 година

Време е за нова фотографија на нашата насловна страна, секако како дел од минатото на Охрид. Изборот овој пат, како и многу пати до сега, е детаљ од охридската чаршија, од време кое е далечно над педесет години наназад. Фотографијата е позајмена од фејсбук групата "Охрид, слики од минатото", а како што беше забележано, датира од 1967 година.

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива