Четириесет години од смртта на Тито

На денешен ден во 1980 година во Љубљана почина Јосип Броз Тито, претседател на поранешната Социјалистичка Федеративна Република Југославија. Тито беше водач во борбата против окупаторот од 1941 до 1945 година. Беше долгогодишен лидер на Комунистичката партија на Југославија и командант на нејзините оружени сили од крајот на Втората светска војна

Прочитај повеќе

117 години од смртта на Гоце Делчев

Денеска се одбележуваат 117 години од смртта на револуционерот и борец за слобода Гоце Делчев.Револуционер, патриот, неуморен борец за слободна Македонија, за подобро утре, Ѓорѓи Николов Делчев (Гоце Делчев) е роден на 4ти Февруари 1872 година во Кукуш. Израснал во многучлено семејство, како прво машко дете од деветте деца на Никола и Султана Дел

Прочитај повеќе

Кое глацијално езеро е најголемо по површина, а кое е на најголема надморска височина во Македонија?

Се смета дека после Рила и Пирин, Шар Планина има најмногу глацијални езера на Балканскиот Полуостров, односно 44 само на Македонската страна на планината. Според површината, најголемо глацијално езеро на Шара, а воедно и во целата држава е Боговинското Езеро. Зафаќа површина од 66.880 m2, со должина 452,5 m и широчина 225 m. Се наоѓа северно од вр

Прочитај повеќе