Награден ученички литературен конкурс за најдобра поетска творба

По повод 24-ти Maj – Денот нa сесловенските просветители, светите Кирил и Методиј, Општина Охрид распишува: НАГРАДЕН УЧЕНИЧКИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА НАЈДОБРА ПОЕТСКА ТВОРБА Темата на Конкурсот треба да се однесува на Охрид и животот и дејноста на светите Кирил и Методиј По овој Конкурс, Општина Охрид ќе додели награди за најдобри поетски

Прочитај повеќе

Ѓурѓовден - празник на природата и животот

Денес се празнува природата, вегетацијата, животот воопшто Ѓурѓовден е најголемиот христијански празник од пролетниот циклус којшто е непроменлив и секогаш се празнува на 6 мај. Овој празник го празнува не само христијанското, туку и целото население воопшто. Има голема традиција во словенските земји, меѓу кои и во Македонија, што значи дека

Прочитај повеќе

Денес се празнува Денот на македонскиот јазик

Денес се празнува денот на македонскиот јазик. Истиот е прогласен во чест на 5 мај 1945 година кога Народната влада на Народна Република Македонија ја усвои азбуката на македонскиот јазик како официјално писмо, а по два месеца, Министерството за просвета го озакони првиот правопис на македонскиот јазик.Развојот на денешната македонска азбука дати

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива