Од печат излезе "Ова не е книга од Вандер Луст" - прво прозно дело на Мане Манушев

Деновиве од печат излезе првата прозна книга од Мане Манушев – новелата „Ова не е книга на Вандер Луст”, во издание на ПНВ Публикации од Скопје.Се работи за новела на текот на свеста, во која на стотина страници се опишани сите мисли во главата на главниот лик, во времетраење од само две минути, додека го очекува доаѓањето на неговиот психијатар.

Прочитај повеќе

Фото на насловна - Градиште некогаш

Фотографијата која деновиве ќе ја краси нашата насловна страна ја позајмивме од приватната фототека на нашиот сограѓанин Климе Белкоски. Градиште некогаш - стои во описот на фотографијата чиј датум на создавање не е откриен, но е факт дека станува збор за едно подалечно минато, бидејќи Градиште денес ни малку не наликува на она што некогаш било

Прочитај повеќе

Како се пресметува датумот за Велигден?

Велигден и празниците кои се поврзани со него се подвижни празници, тие не паѓаат на ист датум секоја година според грегоријанскиот календар или јулијанскиот календар (кои го следат движењето на Земјата околу сонцето и годишните времиња). Тие се фиксни според лунарниот календар кој е сличен, но не ист со еврејскиот календар.Уште од самото востан

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива