Свеченост по повод 145 години од раѓањето на Кирил Прличев

Во Прличевата одаја во градската библиотека, денеска свечено беше одбележана 145 годишнината од раѓањето на Кирил Прличев. На свеченоста се обрати претседателката на Советот на општина Охрид Живка Ангелоска, а за ликот и делото на синот на Григор Прличев историски час одржа професорот по историја Климент Спасески.-Се собравме денес овде во Прл

Прочитај повеќе

Ги запознаваме ретките болести - Старгардова болест

Старгардова болестМКБ H 35.3Stargardt diseaseБолеста на Старгард е најчестата форма на наследна макуларна дистрофија која влијае приближно еден од 10.000 луѓе. Болеста обично се манифестира во првата или втората деценија од животот, кај двата пола со подеднаква зачестеност.Германскиот лекар Карл Старгард прв ја опишал оваа болест во 1909

Прочитај повеќе

10-те најсветли ѕвезди на ноќното небо

Многумина мислат дека ѕвездата Северница или Поларис е најсветлата ѕвезда на ноќното небо. Сепак, вистината е дека од неа има повеќе од 40-тина посветли ѕвезди. Затоа, ви го претставуваме списокот на 10-те најсветли или најсјајни sвезди, што може да ги забележите на нашето ноќно небо.1. Сириус (Алфа Канис Мајорис)Најсветлата sвезда на ноќното

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива