Ќе се реконструира улицата "Македонски Просветители"

Реконструкција на улицата „Македонски Просветители“ е главниот инфраструктурен проект кој Општина Охрид ќе го реализира како дел од „Проектот за поврзување на локални патишта” имплементиран од Министерството за транспорт и врски со финансиска поддршка од Меѓународната банка за обнова и развој – Светска банка.Според проектната документација, ново

Прочитај повеќе

Заклучоци и препораки од кризниот штаб на Општина Охрид

Кризниот штаб на Општина Охрид денеска по барање на градоначалникот Константин Георгиески одржа он-лајн состанок на кој беа вклучени сите постојани членови. На состанокот беа донесени следните заклучоци:-Засега состојбата со здравствената криза во Охрид е стабилна. Според податоците на надлежните здравствени институции, до денес во Охрид има реги

Прочитај повеќе

Денес се празнува Петковден - празникот на Света Петка

Денес е Зимски Петковден, голем христијански празник, особено славен и почитуван во Македонија. Тој е прв празник за домашна слава од зимките слави. Еден од обичаите кои се практикуваат на празникот на св. Петка е „петолебие“, кога луѓето носат пет лепчиња во црквата, во спомен на настанот од Библијата, кога Исус Христос со пет леба нахранил 5.000

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива