Св. цар Константин и царица Елена

Денес се чествуваат Св. Цар Константин и Св. Царица Елена. Родители на Константин му беа царот Констанциј Флор и царицата Елена. Флор имаше уште деца и други жени, но од Елена го имаше само овој Константин. Три големи борби имаше Константин кога се зацари: една против Максенциј, тиранин во Рим, друга против Скитите на Дунав и трета против Византи

Прочитај повеќе

„ЈАЗИК И ЛЕБ“ НОВА ПОЕТСКА КНИГА ОД СЛАВЕ ЃОРЃО ДИМОСКИ

Деновиве во издание на ПНВ Публикации од Скопје од печат излезе најновата поетска книга од Славе Ѓорѓо Димоски со наслов „Јазик и леб“. Книгата се појави во знак на шеесет години живот и четириесет години од излегувањето на неговата прва книга „Гравири“ и во неа се поместени шеесет песни. Новите песни на Димоски опфаќаат и некои актуелни теми со ко

Прочитај повеќе

Првата недела од јуни - `Недела на животната средина`

Општина Охрид во рамките на одбележувањето на 5-ти Јуни- Светскиот ден на животната средина, првата недела од месец јуни ја прогласи за „Недела на животната средина“ во која ќе бидат реализирани повеќе активности. Целта на организирањето на оваа „Недела на животната средина“ е што повеќе да се укаже на проблемите од областа на екологијата и да

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива