Време е за будење - пристигна пролетта!

Синоќа во 22 часот и 58 минути во земјава и на северната хемисфера календарски пристигна пролетта. Во исто време на јужната полутопка на Земјата настапи есента. 21 март е вообичаената дата на која настапува пролетна рамноденица (првиот ден на пролетта) на Северната Хемисфера, односно есенска рамноденица (првиот ден на есента) на Јужната Хемисфера

Прочитај повеќе

Фото на насловна - Охрид, 1982 година

На нашата насловна страна секогаш има простор за фотографии од Охрид и неговите убавини, од сегашно време, но и од поблиското или подалечно минато. Интересно е да се види и да се направи споредба како некогаш изгледал градот, како денес. Тоа често буди носталгија, но неретко и револт или тага кон сето она што веќе го нема. Модерното време нуди се

Прочитај повеќе

Поетскиот настан `Имам нешто да ти кажам` - утре во `Шила`

По повод Светскиот Ден на поезијата, 21 март, утре нова средба на младите поетеси и поети од Охрид, на настанот `Имам нешто да ти кажам` , кој редовно се одржува во кафе бар `Шила`. Почетокот на утрешниот настан е закажан за 20:00 часот. Ќе се чита авторска поезија и поезија од познати домашни, но и светски автори. И секако ќе има една бонус рунд

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива