Ги запознаваме ретките болести - Бета таласемија

Beta-thalassemia - МКБ D 56.1ЕпидемиологијаТочната преваленца е непозната, но годишната инциденца на симптоматска Бета таласемија се проценува на 1/100.000 низ целиот свет. Оваа болест првично била опишана во Медитеранот, но тешките форми на Бета таласемија често се случуваат низ Средниот Исток, Југоисточна Азија, Индија и Кина. Миграциите на нас

Прочитај повеќе

Светски познатата руска пијанистка Злата Чочиева на Охридско лето

Младата руската пијанистка со светска слава, Злата Чочиева, на 3 март ќе одржи концерт во рамките на фестивалската програма на Охридско лето како дел од настаните кои од годинава ги организира фестивалот надвор од стандардниот термин 12 јули- 20 август. Концертот ќе се одржи во црквата Света Софија со почеток од 18 часот.

Прочитај повеќе

Ги запознаваме ретките болести - Јувенилен дерматомиозит

Juvenile dermatomyositis - МКБ M 33.0Јувенилен дерматомиозит (ЈДМ) е сериозно, потенцијално животозагрозувачко, ретко автоимуно системско заболување, кое се карактеризира со кожен осип и воспаление на крвните садови (васкулит), воспаление на мускулите, како и периферна мускулна слабост. Се јавува кај деца меѓу четвртата и десетата година од живото

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива