Ги запознаваме ретките болести - Ихтиоза

Erythrodermia ichtyosis formis congenital - МКБ Q80.2Клинички опис:Ихтиозата е хетерогена група на заболување, таа потекнува од грчкиот збор ichthys-риба и е описно име за групата генодерматози со нарушена кератинизација, проследена со сува кожа и појава на лушпи/сквами со различна големина, форма и боја. Ихтиозата обично се манифестира од раѓање

Прочитај повеќе

Нови наслови во охридската Библиотека

НУ Библиотека “Григор Прличев“ – Охрид го збогати книжниот фонд со нови наслови:“Девојката од Багдад” – Мишел Нури“Вистинско семејство” – Тони Парсонс“Чиј беше Јон?” – Рефет Абази“Проштален подарок” -Владимир Тасиќ“Пјер и Жан” – Ги де Мопасан“Драга Матилда” – Сузана Тамаро“Животот е преубав” – Живко Андревски“Мемоарите на Алберт Ајнштајн”

Прочитај повеќе

Одбележување на смртта на Марко Бошњаков

Општина Охрид утре ќе ја одбележи годишнината од смртта на Марко Бошнаков.Во 11 часот пред спомен обележјето кај неговата родна куќа во стариот дел на Охрид ќе биде положено свежо цвеќе. Точно напладне во просториите на државниот архив во Охрид ќе биде одржан историски час и запознавање со историскиот материјал за Марко Бошнаков.Програма з

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива