Знаете ли зошто има годишни времиња?

Причината за појавата на годишните времиња е тоа што оската на ротација на Земјата е наведната под одреден агол (66°33`) во однос на орбитата или патеката на Земјата околу Сонцето. Така, половина година, односно од 21 март до 22 септември, северната полутопка на Земјата е повеќе изложена (свртена) кон Сонцето, а следната половина година (од 22

Прочитај повеќе

Утре повторно снег

Денес во Охрид имавме убав, сончев ден, со максимални 4°С. Кон крајот на денот се очекува наоблачување, кое ќе донесе зголемена влжност и услови за снежни врнежи. И за утре метеоролозите предвидуваат врнежи од снег. Максималната дневна температура ќе биде 3°С, а минималната ќе се спушти до -3°С.

Прочитај повеќе

Во тек се уписите на кандидати за подготовка за полагање на TOEFL!

Поради големиот интерес Црвен крст Охрид започнува нов, пролетен циклус на подготовка на кандидати за полагање на TOEFL (Test of English as a Foreign Language). Подготовката, која во вид на часови ќе започне да се реализира на 11 февруари 2019 г, ќе трае 10 недели, а ќе ја спроведува волонтер на Мировен корпус Македонија, кој работи во организација

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива