Дедо Мраз пристигна со авион и ги израдува најмладите

Околу 300 дечиња од предшколската голема група од ЈОУДГ „Јасна Ристеска“ денеска добија новогодишни пакетчиња од Дедо Мраз, кој слета со авион на охридскиот аеродром „Свети Апостол Павле“.Овој настан, кој беше вистинско доживување за најмладите е во организација на Општина Охрид во соработка со ТАВ-Македонија, како дел од празничната програма в

Прочитај повеќе

Одбележан јубилејот 95 години од смртта на Петар Чаулев

По повод одбележувањето на јубилејот 95 години од смртта на револуционерот Петар Чаулев, денеска во Спомен куќата на Христо Узунов се одржа историски час. За ликот и делото на Чаулев, пред дел од неговите потомци и ученици од охридските училишта, зборуваа Д-р. Павле Митрески и Д-р. Никола Митровиќ.На историскиот час, неговите потомци на историчар

Прочитај повеќе

Национален приоритет: концесии или зачувување на природата?

Со оглед на територијата што ја има, подрачјето на Македонија се одликува со извонредно богато и разновидно природно наследство. Станува збор за 40-тина високи (над 2000 m), средно високи (1500-2000 m) и ниски (под 1500 m) планини, 20-тина котлини, секоја со сопствени климатско-вегетациски и почвени карактеристики, речни долини со клисури и кањони

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива