Фото на насловна - охридската стара чаршија во шеесеттите години на минатиот век

Старата охридска чаршија во периодот на шеесеттите години од минатиот век. Приказ на улицата која сега има нов лик, културата и модата од едно минато време со свои белези кои оставија длабоки траги, па граѓаните со доза носталгичност се сеќаваат и зборуваат за некогаш. Ние постојано потсетуваме на минатото преку интересни фотографии кои се укра

Прочитај повеќе

За денешниот празник - Петковден

Денес е Зимски Петковден, голем христијански празник, особено славен и почитуван во Македонија. Тој е прв празник за домашна слава од зимките слави. Еден од обичаите кои се практикуваат на празникот на св. Петка е „петолебие“, кога луѓето носат пет лепчиња во црквата, во спомен на настанот од Библијата, кога Исус Христос со пет леба нахранил 5.000

Прочитај повеќе

Ноќеска започнува зимското сметање на времето

Ноќеска започнува зимското сметање на времето, со што стрелките на часовникот ќе се вратат еден час наназад. Зимското сметање почнува во 3 часот по полноќ кога наместо три часот ќе биде 2 часот по полноќ. Ова сметање на времето трае до последниот викенд во март 2020 година.Од 2021 година треба да стапи во сила предлогот за укинување на задолжите

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива