Првиот есенски ден со летни температури

Првиот ден од календарската есен во Охрид донесе сончево и топло време со максимална темперстура до 26˚С. Според метеоролозите слично време ќе се задржи и во текот на утрешниот ден, додека од вторник следува драстичен пад на дневните температури, па дневниот максимум се очекува да изнесува само 15˚С.

Прочитај повеќе

Нека секој ден биде светски ден на Мирот!

На 21 септември, традиционално се одбележува Меѓународниот ден на мирот, преку низа активности и свечености низ целиот свет. Тоа е можност поединци и организации на ист ден да дадат практичен удел во подигнувањето на јавната свест за прашањата поврзани со мирот.

Прочитај повеќе

Рождество на Пресвета Богородица - Мала Богородица (дополнето)

Рождество на Пресвета Богородица – Мала Богородица е еден од најголемите празници во православието, и секогаш се прославува на 21ви септември. Во чест на овој ден, спроти празникот, но и на денот на празникот, масовно се посетуваат храмовите кои го носат името на Пресвета Богородица.

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива