За празникот Св.Климент и оваа година традиционална крводарителска акција!

Традиционалната крводарителска акција која во организација на Црвен крст Охрид секоја година се одржува за празникот Св.Климент, и оваа година ќе се реализира во ОУ „Св.Климент Охридски“ во Охрид и тоа на 8 август (среда) во периодот од 19-24 ч. и на 9 август (четврток) во периодот од 9-13 ч.

Прочитај повеќе

Денес е Илинден - честит нека е!

Св. Илија (Громовникот) е еден од култните свеци кај православните македонци, бидејки православната црква го има поистоветено со Перун Громовникот, од словенската митологија, кога вршела покрстување на Словените. Култот кон Перун бил широко развиен кај македонските Словени, па така тие го замениле своето омилено божество со христијанскиот светец.

Прочитај повеќе

Обновено: Денес - бесплатни превентивни прегледи на градскиот плоштад

Во пресрет на празникот Илинден, а со цел превентивна грижа за здравјето на населението, особено во време на високи температури на воздухот, Црвен крст Охрид во текот на целиот ден на 1 август 2018 година, на Градскиот плоштад во Охрид во периодот од 10 – 23 ч. во соработка со Здружението „Мозочен удар“ Охрид ќе врши здравствено-превентивни преглед

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива