Водата за пиење во Свиништа, Завој, Куратица, Опеница и Косел се уште е со лош квалитет

При повторената контрола и анализа на квалитетот на водата за пиење од селските водоводи во општина Охрид извршена на 14 и 15.03.2018 од страна на Центар за јавно здравје Охрид констатирано е дека во селата Свиништа, Завој, Куратица, Опеница и Косел водата за пиење од системот за водоснабдување сеуште е без дезинфекционо средство и со матност погол

Прочитај повеќе

Црвен крст - Охрид утре (петок) ќе го одбележи 17-ти Март - Денот на крводарителството

Перманентна работа за промовирање и унапредување на крводарителството на територијата на општините Охрид и Дебарца е заложба која Црвен крст Охрид континуирано, посветено и совесно ја спроведува. Како резултат на постојаната ангажираност на активистите на Црвен крст и службите за трансфузиологија во текот на целата година, се задоволуваат потребит

Прочитај повеќе

14-ти Март – Летник – обичаи, верувања

Празникот Летник се прославува секоја година на 14-ти, односно на 1-ви март според стариот календар, а е поврзан со враќањето на птиците преселници од југ. Според народните верувања, со Летник всушност се означува почеток на пролетта одосно летниот период, и почетокот на земјоделските работи. Тоа го поврзува празникот со почеток на нова работна г

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива