Од недела повторно пад на температурите и можност за снежни врнежи

Денес во Охрид времето беше претежно сончево и релативно топло, а максималната дневна температура го достигна 9-от степен целзиусов. За утре метеоролозите предвидуваат облачно и суво време со максимални 6 степени целзиусови. Слично ќе биде и во сабота, но со зголемени услови за дожд, кои во недела ќе донесат можност за врнежи од снег, кога утринска

Прочитај повеќе

Охрид - неисцрпен извор на инспирација

Градот Охрид со сето она што го поседува и нуди, претставува неисцрпен извор на инспирација и мотивација. Токму тоа веројатно е причина што низ историјата се слушнале и запишале многу приказни поврзани со настанувањето на Охрид, неговите знаменитости и убавини. Постојат и повеќе легенди за тоа како градот го добил своето име. Според една легенда

Прочитај повеќе

Охридското Езеро има свој неверојатен "двојник" на другиот крај на светот

Охридското Езеро е уникат во светот по многу нешта: едно од најстарите, тектонски формирано, со повеќе карстни извори и голема истека (Црн Дрим), бројни реликтни видови во него и друго. Сепак, има едно езеро на „другиот крај“ на Земјата, во САД, помеѓу Калифорнија и Невада кое

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива