Тодорова сабота - верувања, обичаи

Денес е Тодорова сабота, празник посветен на Светиот Великомаченик Теодор Тирон, кој направил чудо околу 50 години по смртта. Имено, еднаш, непосредно пред почетокот на велигденскиот пост, византискиот цар Јулијан Отстапникот сакал да им напакости на христијаните и наредил храната што се продавала по пазарите да се испрска со крвта на жртвите што

Прочитај повеќе

Предавања и бесплатни прегледи во Неделата на срцеви заболувања

Во рамки на своите здравствено-превентивни активности, а како дел од одбележување на Неделата на срцево-садови заболувања (21-28 фебруари), Црвен крст Охрид организира низа активности насочени кон превенција и заштита од срцево-садовите заболувања. На 26.02.2018 г. (понеделник) со почеток во 18.00 ч. во просториите на Црвен крст Охрид, Д-р Марија З

Прочитај повеќе

Младите волонтери на Црвен крст Охрид подготвени да помогнат во заедницата

И оваа година во Црвен Крст Охрид, 47 младинци успешно ги поминаа трите подготвителни обуки од ЦКА-ПХВ (ЦРВЕН КРСТ ВО АКЦИЈА – ПРОМОЦИЈА НА ХУМАНИ ВРЕДНОСТИ) програмата. Преку обуките спроведени од дисеминаторот Георги Ставрески и инструкторите Весна Терзиоска и Јованка Сион Доленц, во изминатиот период младите детално беа запознаени со целиот проц

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива