Црква "Света Богородица - Каменско"

Главните белези на градот Охрид се многубројните цркви, храмови, кои секогаш пркоселе на забот на времето, успешно проживувајќи различен вид природни и други непогоди. Една од многуте и ден денес активни цркви е и црквата Успение на Пресвета Богородица (Света Богородица Каменско). Се наоѓа во строгиот центар на градот, над стариот чинар и фонтаната

Прочитај повеќе

Најстарото охридско дрво - Чинарот

Охридскиот чинар е најстарото дрво во градот, чие постоење според легендите и преданијата е од пред 11 векови, додека пак стручните лица процениле дека дрвото е старо околу шест века. Тоа е местото кое важи за главна раскрсница во охридската чаршија, место на вечна инспирација, простор кој со тек на годините имал свои особености и значења според п

Прочитај повеќе

Искористете го зимското сончево време

Охрид е волшебно убав град, а сонцето придонесува за збогатување и уживање во неговата убавина. Искористете ги и зимските сончеви денови за да го посетите Охрид, и да ја вдишете чистата природа покрај езерските води. Метеоролозите за денес но и за следниве неколку дена прогнозираат сончево време, со максимална дневна температура до 8˚C во недела и

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива