Во понеделник изложба „Изгубениот свет на сефардските Евреи од западниот Балкан“ во Охрид

Во понеделник 15 октомври од 12:30 часот во Центарот за култура „Григор Прличев“ во Охрид ќе биде отворена изложбата со наслов „Изгубениот свет на сефардските Евреи од западниот Балкан“. Тоа е ретка можност јавноста одблиску да се запознае со животот и судбината на Евреите на Балканот.Со распадот на Отоманската Империја во 18 и 19 век, еврејск

Прочитај повеќе

Поезијата од Славе Ѓорѓо Димоски преведена на италијански јазик

Деновиве во италијанскиот портал за поезија Poetarum Silva беше објавена поезија од охридскиот поет Славе Ѓорѓо Димоски. Паралелно, на македонски и на италијански јазик се објавени седум негови творби во превод на Емилија Мирачиска.

Прочитај повеќе

Честит 11-ти Октомври!

Македонија денес го празнува Денот на народното востание – 11 Октомври. Овој државен празник се обележува како спомен на востанието против фашизмот со кое започна борбата за ослободување на македонскиот народ. Тоа е важен историски момент во кој се истакнува борбата за самобитност и самостојност на народот. Македонија во таа борба станала жешк

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива