Денес се празнува Светиот великомаченик Мина

По потекло Мисирец и војник по занимање Свети Мина, како вистински христијанин, не можеше да го гледа одвратното жртвопринесување на идолите, па ја напушти војската, градот, луѓето и сѐ и отиде во пуста планина. Бидејќи на Св. Мина му беше полесно да живее со дивите ѕверови одошто со незнабожните луѓе. Еден ден светителот го проѕре од далечина

Прочитај повеќе

Зимска нега на цвеќе во домашни услови

Зимата е на прагот, а растенијата бараат посебна нега во текот на зимските месеци. Во тие услови самите растенија имаат недостаток на природна светлина и воздух. Сепак, треба се внимава да не се изложуваат на директна промена на температура, туку како идеална температура се препорачува помеѓу 15 и 20°С. Кога се проветрува просторијата во која се чу

Прочитај повеќе

Собор на Свети Архангел Михаил

Меѓу поголемите есенски празници што нашиот народ ги празнува со домашни служби е и празникот Собор на свети архангел Михаил, меѓу народот попознат како Аранѓел, Оранѓел или Аранѓеловден. Црквата го определила овој ден за празник во чест на сите ангели, а најмногу на свети архангел Михаил кого го смета за водач на сите небесни сили. Именден праз

Прочитај повеќе