Од убавините на Охрид - црква "Света Богородица Челница"

“Света Богородица Челница” е македонска православна црква, сместена во стариот дел на Охрид, во населбата Варош. Црквата се наоѓа југоисточно од црквата „Мали Св. Врачи". Изградена е на темели од средновековна црква. Од источната страна се потпира на градските ѕидини, каде е откриена градска порта, која ја сметаат за еден од трите влеза во стариот

Прочитај повеќе

Како последица на компликации од Ковид-19, почина познатиот доктор и уметник Драган Спасески Охридски

Охриѓани со неверување ја примија веста за прераната смрт на познатиот доктор и уметник – Драган Спасески Охридски, кој ја изгуби битката со подмолната болест Ковид 19. Драган Спасески Охридски е роден на 22 јуни 1960 година во Охрид. Завршил Медицински факултет во Скопје. По професија доктор-специјалист ортопедски хирург работеше во ЈЗУ Специја

Прочитај повеќе

Мобилни тимови ќе даваат здравствени услуги во Охрид

Градоначалникот Константин Георгиески присуствуваше на промоција на прекуграничниот проектот „ Cross 4 all” што Општина Охрид го имплементира во соработка со Заводот за превенција на кардиоваскуларни заболувања „Св. Стефан“ , солунскиот универзитет „Аристотел“, Факултетот за информатички и комуникациски технологии „Св. Климент Охридски“ од

Прочитај повеќе